Biopuls Harvest 20l

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 5947
  • Dostępność: Brak Brak  (0 szt.)
  • Cena netto: 314,81 zł 340,00 zł
  • szt.
    Niedostępny

Dla żyjącej gleby


Biopuls Harvest – kompleksowy booster glebowy
z wielofunkcyjnym zastosowaniem. Innowacyjnie sformułowany biotechnologicznie z bogatym udziałem
naturalnie aktywnych bioskładników oraz niezbędnych
minerałów. Stosowany zarówno na początku jak i w
trakcie wegetacji. Doskonały dla skutecznego rozkładu
resztek pożniwnych (np. słoma, liście, strąki, plewy
oraz korzenie) oraz rewitalizacji gruntów po zbiorach.

Profesjonalny: skutecznie i ekonomicznie wspomaga
funkcje życiowe gleb, ich optymalne odżywianie, lepszą
strukturę i poprawę urodzajności. Pozwala to roślinom
na wykorzystanie ich pełnego potencjału do rozwoju,
a w efekcie uzyskanie większej zyskowności produkcji
rolnej.

Zastosowanie: na każdym typie gleb: gruntach ornych
i nieużytkach, a także glebach zdegradowanych.
Odpowiedni dla wszystkich rodzajów roślin w uprawach
rolniczych, warzywniczych, sadowniczych i ozdobnych.

MARNOTRAWSTWO RESZTEK POŻNIWNYCH

Agrobiznes to profesjonalne rolnictwo. Zarówno początek
jak i koniec okresu wegetacyjnego jest czasem, w którym
podejmujemy kluczowe decyzje dla opłacalności i konkurencyjności naszej produkcji. U podstaw ekonomii leży maksymalizacja zysków na drodze pełnego wykorzystania wszystkich
dostępnych zasobów agrokultury. Najnowsze osiągnięcia nauki
pozwalają nam dzisiaj stworzyć nową jakość z cennych,
ale marnotrawionych dotychczas „surowców odpadowych”
- resztek pożniwnych. Dbając o prawidłową żyzność
i strukturę gleby warto wykorzystać ich potencjał.

Mikroorganizmy są jednym z najistotniejszych czynników
decydujących o żyzności i produktywności biologicznej gleb.
Tworzą one symbiotyczne relacje z roślinami i biorą udział
w różnorodnych procesach, m.in: rozkładają pozostałości organiczne i użyźniają glebę, neutralizują toksyczne związki w glebie,
zwiększają dostęp do skład- ników pokarmowych przemieniając
substancje organiczne i mineralne w postać dostępną dla roślin.

Różnorodność mikroorganizmów, które syntetyzują liczne enzymy,
hormony i metabolity sprawia, że biorą one udział praktycznie
we wszystkich etapach obiegu składników pokarmowych
w środowisk glebowym. Warunkują obieg materii w ryzosferze,
czyli cykliczne przechodzenie ze środowiska abiotycznego do organizmów żywych i znowu do środowiska abiotycznego, a po obumarciu związki, które zostały przez nie zasymilowane, stają się
ponownie dostępne dla roślin, dodatkowo w połączeniu z kwasami organicznymi, jak i aminokwasami. Rośliny wykorzystują
organiczne formy drożdżowego oraz bakteryjnego azotu i fosforu,
które są znacznie lepiej przyswajalne, a także działają stymulująco
na wzrost roślin.

Technologia dla kompleksowej mineralizacji pozostałości pożniwnych
stosowana w oprysku na ściernisko przynosi szereg korzyści:

1) efektywne wzbogacanie matrycy glebowej o związane w resztkach pożniwnych niezbędne dla roślin w procesach metabolicznych i fizjologicznych cenne mikro- i makro- elementy;

2) umożliwienie przeprowadzenia kontrolowanej i wydajnej
biotransformacji resztek pożniwnych do próchnicy, zwanej
„czarnym złotem” ze względu na jej dobroczynne i wielokierunkowe oddziaływanie na glebę i rośliny. Dobrze zhumifikowna
próchnica stanowi jeden z pod- stawowych czynników decydujących o żyzności gleby;

3) dodatkowe działanie antyfungistyczne i antybiotyczne oraz
stymulujące wzrost roślin uprawnych.

Taka kompleksowa poprawa warunków agronomicznych zagwarantuje wymierne zyski osiągane w okresie sezonu wegetacyjnego.

 

ZAPOMNIANE BOGACTWO NATURY

Ogromny potencjał resztek pożniwnych znany był od zarania
rolnictwa. Naturalna mineralizacja i humifikacja pozostałości
po uprawie roślin warunkowała optymalny poziom materii
mineralnej i organicznej. Gwarantowało to właściwą retencję
wodną i rozwój systemów korzeniowych, immobilizację składników pokarmowych oraz ochronę przed ich wymywaniem.
Intensyfikacja produkcji rolniczej to czas pogardy dla resztek
pożniwnych, których naturalny rozkład był procesem wieloletnim, znacznie przewyższającym półroczny cykl wegetacyjny.

Eskalacja nawożenia mineralnego oraz nadmierne stosowanie
środków biobójczych przyczyniła się do degradacji matrycy
glebowej wraz z jej naturalną mikroflorą. W efekcie dochodzi
do stanu, w którym gleba pozbawiona jest pożytecznych mikroorganizmów, w największym stopniu decydujących o prawidłowym przebiegu procesów glebowych. Zaburzone zostały również
stosunki wodne i powietrzne, a pogorszeniu uległa struktura
gleby. Wzrosło także ryzyko wystąpienia wielu chorób na skutek
zubożenia środowiska w drobnoustroje o właściwościach antagonistycznych wobec patogenów. Dopiero wraz z rozwojem nauk
biologicznych zaczęto zwracać się w kierunku rolnictwa
zrównoważonego.

Istnieje sposób wzbogacenia i ukierunkowania życia biologicznego w glebie tak, aby gatunkami dominującymi stały się mikroorganizmy wspomagające rozkład resztek roślinnych, sprzyjające
podniesieniu żyzności gleby oraz lepszemu wzrostowi
i rozwojowi roślin.

 

CZARNE ZŁOTO

Na świecie powstają blisko 3 megatony suchej masy resztek
pożniwnych rocznie. W zależności od rodzaju uprawy na jeden
okres wegetacyjny przypada ich nawet do 12 ton na hektar.
Średnie wartości substancji mineralnych w nich zawartych
sięgają 120 kg N, 12 kg P, 18 kg K, 10 kg Mg i 36 kg Ca
na hektar.

Dzięki technologii Biopuls Harvest mamy możliwość wtórnego
wykorzystania tego ogromnego zasobu minerałów.