Produkcja mleka oparta jest na nowoczesnych systemach doju, które ułatwiają pracę hodowcom, poprawiają jakość oddawanych wyrobów do skupu. Do podstawowego doposażenia udojni zalicza się węże do mleka i przewody mleczne. Ważne jest, aby były trwałe i bezpieczne. Jak wybrać odpowiednie węże do mleka?
Węże w przemyśle mleczarskim powinny spełniać normy FDA i UE, gwarantować wysoką jakość mleka oraz uniemożliwiać wystąpienie zanieczyszczenia chemicznego. Biorąc pod uwagę skład otuliny przewodów w instalacjach mlecznych, dopuszcza się używanie do ich produkcji m.in.: PVC (polichlorku winylu), EPDM (monomeru etylenowo-propylenowo-dienowego), hybrydowego kauczuku PVC lub NBR (kauczuku nitrylowego) czy Butyl/IIr (kauczuku butylowego). Dzięki odpowiedniemu składowi gumy węże te są odporne na oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Chcąc zapewnić bezpieczeństwo produkcji w gospodarstwach mlecznych, przy wyborze dostawcy węży należy zwrócić uwagę na budowę samych przewodów oraz poświadczenie spełnienia wszelkich wymaganych przepisami norm stosownymi atestami. Niezwykle istotne jest, aby produkty te gwarantowały możliwie najwyższą neutralność chemiczną, a w swej budowie nie zawierały związków, które z łatwością wchodziłyby w interakcje chemiczne z cieczami spożywczymi, zanieczyszczając je korozją oraz tlenkami metali. Szczególnie wysoko cenione są węże przypominające miech harmonii, celem ułatwienia zgięcia węża bez ryzyka jego załamania czy pęknięcia. Z uwagi na duże ryzyko wystąpienia zagrożeń mechanicznych w trakcie całego procesu produkcyjnego zaleca się przewody z zastosowaną wewnątrz ścianki wewnętrznej spiralą, zapewniającą pełną przepustowość, nawet po przypadkowym najechaniu na wąż.