Efektywne żywienie krów mlecznych wymaga podawania dobrze skomponowanego pożywienia, które będzie zawierało wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a jego konsystencja uniemożliwi wybieranie z podanej dawki bardziej smakowitych fragmentów. Najlepsze rezultaty daje skarmianie bydła zestawami pełnodawkowymi w systemie TMR (Total Mixed Ration) albo PMR (Partial Mixed Ration). Przygotowanie odpowiedniej mieszanki wymaga jednak posiadania w gospodarstwie specjalistycznego sprzętu w postaci wozu paszowego, nazywanego także paszowozem. Przekonajmy się, jak działają te urządzenia i sprawdźmy, co będzie ważne przy ich wyborze.
Paszowóz to urządzenie, które jest w stanie precyzyjnie rozdrobnić składniki paszy i dokładnie je wymieszać, tak by wszystkie były rozłożone równomiernie, a ich wielkość była na tyle niewielka, że zwierzęta nie będą w stanie wybierać z nich komponentów dawki pokarmowej. Paszowóz pozwala także na sprawne podawanie pokarmu bezpośrednio na stół paszowy. Producenci oferują paszowozy z mieszalnikami poziomymi oraz pionowymi o różnej wielkości i funkcjonalności. Poszczególne modele mogą być wyposażone w rozmaite rodzaje wysypów jedno- lub dwustronnych i automatykę umożliwiającą ważenie dodawanego pokarmu. W bardziej złożonych konfiguracjach dostępne mogą być np. frezy do wycinania kiszonki czy specjalne chwytaki.
Wozy paszowe stosuje się zwykle w przypadku stad liczących od kilkudziesięciu sztuk. Kluczowym parametrem będzie pojemność wynosząca od kilku do kilkunastu metrów sześciennych. Ważne są też wymiary sprzętu, które muszą pozwalać na pracę w ciasnej i niezbyt wysokiej oborze. Istotna jest też dokładność mieszania i czas trwania procesu.