JOSERA Acidomil to nowoczesny preparat mlekozastępczy, idealnie dopasowany do systemu żywienia ad libitum. Dzięki swojej recepturze, opartej na wysokojakościowych, całkowicie rozpuszczalnych składnikach, produkt gwarantuje wysoką stabilność fazową nawet przez kilkanaście godzin. Obniżona wartość pH do poziomu 5.5 skutecznie hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i poprawia higienę żywienia. Ponadto zakwaszenie stymuluje wydzielanie kwasu solnego w trawieńcu, szybkie tworzenie skrzepu kazeinowego oraz zwiększa aktywność pepsyny, co przyczynia się do wyższej strawności białka i jego efektywniejszego wykorzystania. JOSERA Acidomil może być podawany w żywieniu restrykcyjnym oraz ad libitum, bezpośrednio po fazie siarowej.
Wielkość opakowania: 25 kg
• Wysoki udział odtłuszczonego mleka w proszku
• Zakwaszenie pH 5.5-5.7
• Stabilność przez 24 h
• Całkowicie rozpuszczalne komponenty
• Prebiotyki i probiotyki
DAWKOWANIE:
150 g/l wody = 130 g/l pójła
Przygotowanie pójła w wiadrze lub taksówce mlecznej:
1. Wlej 1/3 wymaganej ilości wody o temperaturze 40-45 °C do wiadra lub taksówki.
2. Wsypuj preparat mlekozastępczy ciągle mieszając pójło (150 g/l wody lub 130 g do 870 ml wody, aby uzyskać litr gotowego pójła.
3. Uzupełnij pozostałą ilością wody (2/3) i dokładnie wymieszaj. Temperatura skarmianego pójła optymalna dla cieląt powinna wynosić 38-40 °C.
Zalecenia dla automatów do odpajania:
150 g/l wody = 130 g/l pójła
Stopniowe odstawianie od pójła mlecznego można rozpocząć w momencie, kiedy cielę spożywa min. 1,5 kg paszy stałej przez kolejne 3 dni.