Zakiszacz mikrobiologiczny MicroSile.
5 gatunków bakterii fermentacji mlekowej.
600tys. bakterii/1g zakiszanego surowca.
Idealnie zakisza: motylkowe, zboża, trawy, kukurydzę, wysłodki.
Większa wartość pokarmowa kiszonki i znaczna poprawa jakości przez:
- Ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie
- Szybkie obniżenie pH kiszonki
- Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce (mniej mikotoksyn)
- Zwiększenie stabilności kiszonki
- Poprawę smakowitości
Microsile zawiera właściwy poziom bakterii do zakiszania w optymalnych i mniej sprzyjających warunkach pogodowych i technologicznych. Pozwala on uzyskać szybkie przejecie do pH poniżej 4, a tym samym uniknięcia niepożądanej fermentacji i strat składników pokarmowych zakiszanych roślin.
Microsile w swym składzie zawiera mieszankę bakterii efektywnie poprawiających proces zakiszania, a wzajemne oddziaływanie i współdziałanie poszczególnych szczepów bakteryjnych potęguje ich skuteczność działania.
Microsile zawiera w 1g 6x 1010 j.t.k. bakterii fermentacji mlekowej (600 tys./g zakiszanego surowca):
Enterococcus faecium, Pediococcus acidilactici, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus brevis
Sposób użycia:
- Inokulant jest w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego: 500g / 50 litrów lub 100g / 10 litrów wody
- Stosować za pomocą aplikatora lub spryskiwać ręcznie warstwy na pryzmie lub w silosie.
- Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin.
- Termin przydatności: 2 lata od daty produkcji.